A DOLIUM Első Hazai Hordógyár Kft. gyártási hagyományai és termékstruktúrája egészen az 1871-es évre vezethetők vissza. A Társaság elődje ugyanis ebben az évben Első Magyar Mechanikai Hordógyár Hermann János és Fiai Részvénytársaság néven, Budapest, Kőbánya X., Liget u. 10. sz. címmel alakult meg.
A részvénytársaság már működésének első éveiben évi 100-110 nagy ászokhordót, 1400-1500 boroshordót és 2000 söröshordót állított elő.

A cég 1945 után állami tulajdonba került. Ekkor évente több mint 15.000 boros – és söröshordó legyártásával Közép-Európa egyik legnagyobb üzemévé vált. A gyár termékei a volt szocialista országok – Oroszország, Ukrajna mellett eljutottak több nyugati országba, pl. Svédországba, Németországba és a tengerentúlon Kanadába, valamint Ausztráliába is.

A cég 1948-ban költözött jelenlegi telephelyére. Gépparkját folyamatosan korszerűsítették, így a gyártás minden lehetséges munkafázisában a megfelelő célgépek segítik a kádárok munkáját.

Az üzem 1995-ben került újra magántulajdonba és felvette a DOLIUM Hordógyártó és Faipari Korlátolt Felelősségű Társaság nevet.